fbpx
Menu
Takaisin katJa 107

Katja Törmälä (KT)

Katja on pitkän matkan tanssin parissa taivaltanut empaattinen, vaativa ja itsensä haastamiseen kannustava opettaja, joka on toiminut tanssinopettajana vuodesta 1992 mm. Tanssivintillä, Helsingin Tanssiopistossa, Lahden tanssiopistossa, Hämeenlinnan Tanssiopistossa, Step Up:lla, Kirkkonummen Tanssiyhdistyksessä ja Tanssikoulu DCA:lla. Hän on kouluttanut myös lukuisia itsenäisiä ryhmiä, artisteja ja näyttelijöitä. Koreografioita Katja on vuosien varrella tehnyt lukuisille artisteille, kilpailuihin, katselmuksiin, teatteriin ja TV-ohjelmiin. Tällä hetkellä Katja on täysipainoisesti ja intohimoisesti opettaja.

”Ammattilaisena pystyn eriyttämään eri tanssilajit toisistaan, kun niin toivotaan. Jos kuitenkin itse saan määritellä tanssijuuttani, tai tyyliäni, se ei ole kahlehdittu mihinkään tiettyyn lajiin, suuntaukseen, tai musiikilliseen maisemaan. Painotan vahvan tanssitekniikan tärkeyttä,
puhtaitten kehon linjauksien loputonta työstöä, mutta sen päälle täydellistä irrottautumista painovoiman vietäväksi. Tilallinen ulottuvuus, kehon rajaton energian ja suunnan jakautuminen on tyylissäni herkullinen työskentelyalue. Toisaalta pyrin opetuksessani ja tanssissani keskittymään myös hyvin hienovaraiseen kinesteettiseen liikkeeseen. Usein -vähemmän on enemmän-, ainakin tanssillisten fraasien erottelussa ja erilaisten tunnepintojen rakentumisessa liikkeen kumppaniksi”. 

”Tuntini alkavat keskikehoa voimistavaan linjaukseen asettumisesta. Saamme hengityksen mukaan työskentelyyn ja pidämme ‘paketin kasassa’ nikamien välejä ja niveliä pehmentäessämme. Linjataan parallel ja aukikiertoasemat kohdilleen, tiedostetaan kehon painon mahdollisuudet ja ulotutaan tilaan. Lämpö kehoon kasvaa hengityksen ja elastisuutta sekä voimaa lisäävien alkulämmittely-liikkeiden aikana. Tämän jälkeen työstämme keskilattialla tanssitekniikkaa kiinnostuksen kohteinamme erityisesti tasapaino, ‘off balance’-tilanteet ja suunnitelmalliset painonsiirrot. Lattianpoikki työskentelemme lyhyiden sarjojen muodossa pohtien esim. liukuja, rullauksia, työntöjä sekä seisovassa, että lattiatasossa tapahtuvassa liikkeessä. Lopuksi työstämme tanssisarjaa, johon voimme kokeilla myös partnerointia vaativaa liikemateriaalia. Pääasia kurssillani ei ole tekninen taituruus, vaan avoin ja kokeilunhaluinen suhde omaan kehoonsa ja sen antamiin mahdollisuuksiin. Antamani materiaali muuttuu jokaisen yksilön omaksi ja asettuu jokaisen kehoon omalla ajallaan. Mielenkiintoisinta on nähdä eri tyylisiä tanssijoita saman liikemateriaalin sisällä.

Eri tanssilajien kokeneet osaajat ovat sydämellisesti tervetulleet intensiiviselle matkalle tanssivaan kehoonsa ja hellien haasteiden äärelle!”